Voorkom onaangename verrassingen bij autohuur buitenland

Flexibele vakanties met afwijkende reisduur en bijzondere excursies zijn ‘hot’. De huurauto wordt daarin de spil, blijkt uit de sterke toename van reserveringen. Maar de Consumentenbond toont aan dat er veel mis is met autohuur in het buitenland. “Meestal wordt de consument misleid, waardoor de huurprijs tientallen procenten hoger uitkomt dan bij boeking is voorgespiegeld”, is de conclusie. Wees dus alert en neem onderstaande tips ter harte.
Wat moeten we doen om onaangename verrassingen en vervelend ‘gedoe’ bij het huren van een vakantie-auto te voorkomen? We vroegen het aan directeur Hans Knottnerus van Sunny Cars in Nederland en België. Hij geeft tien tips:

– Reserveer op tijd
Op populaire vakantiebestemmingen zijn soms geen auto’s meer beschikbaar in het hoogseizoen. Dus reserveer vroeg, dan heb je ruime keuze en scherpe tarieven. Lastminute is altijd duurder.

– Koop eigen risico af
Is bij de prijs van je huurauto het eigen risico afgekocht? Zo niet, dan kan je bij schade op een enorme kostenpost stuiten.

– Onnodig verzekerd?
Let op verplichte toeslagen ter plekke en overbodige verzekeringen. Bij Sunny Cars zijn alle verzekeringen standaard inbegrepen in de huursom, inclusief glas, banden, bodem en dakschade.

– Controleer de schade
Loop vooraf en na afloop met de verhuurder om de auto heen om die op schade te controleren. Check dat op het huurcontract en noteer krassen en deuken. Maak foto’s met datum.

– Voldoende krediet
Bij vrijwel alle autoverhuurders heb je een creditcard nodig als waarborg. Die borg kan flink oplopen. Sunny Cars heeft op diverse bestemmingen een ‘No Deposit’ optie.

– Let op tankregeling
Check welke tankregeling wordt aangeboden. Veel prijsvechters werken met ‘full-empty’: volle tank mee, leeg inleveren. Hiervoor betaal je een hogere toeslag dan zelf tanken. Overgebleven benzine wordt niet vergoed. Niet aan te raden dus.

– Voorkom regentoeslag
Besluit je pas op vakantie een auto te huren en regent het? Dan verhogen lokale verhuurders gelijk de tarieven. Beter dus om voor vertrek in Nederland te boeken, bijvoorbeeld via het reisbureau.

– 24/7 noodnummer?
Heb je een probleem of een dringende vraag? Dan is het prettig als de aanbieder altijd bereikbaar is en bovendien in het Nederlands aanspreekbaar. Controleer dat bij je keuze.

– Kies de juiste auto
Een kleine huurauto lijkt aantrekkelijk qua prijs. Maar als je in de bergen rijdt, ben je voordeliger uit met een krachtige motor van een iets grotere auto. Houd ook rekening met inzittenden en bagage.

– Omzeil wachtrijenOmzeil lange wachtrijen bij het afhalen van de auto door een ‘premium service’ te kiezen, zodat je voorrang krijgt aan de verhuurbalie, waar het huurcontract al klaar ligt.

Bron:Telegraaf.nl